Sätergläntan

Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk har ett samarbete med North House Folk School nära den kanadensiska gränsen och American Swedish Institute i Minneapolis. Vi värnar alla om har den genuina slöjden och hantverket. En del i samarbetet är studerandeutbyten som bland annat stöds av Bertil Edlunds stiftelse.

I januari kommer fyra studerande från Sätergläntan att besöka Minnesota för att studera arkiven på American Swedish Institut, följa kursen i entreprenörskap på North House och knyta kontakter med deras andra slöjdare. Det är Klara Boquist och Oskar Larsson som är träslöjdare (till vänster i bilden) samt Emilia Eriksby Svensson och Leen De Ridder som är handvävare (till höger i bilden).

Emilia säger: Jag ser fram emot att se vad av slöjdföremål och kulturarv hemifrån Sverige som har sparats och älskats av invandrarna och deras ättlingar. Jag vill också uppleva hantverket idag i USA, träffa yrkesverksamma och organisationer, inspireras och knyta kontakter för framtiden. Klara vill lyfta mötet mellan hantverkare från olika kulturer och få inblick i verksamheten på en annan hantverksskola. Det ger nya perspektiv på vårt eget hantverkande, vår historia och vad och hur vi gör här på Sätergläntan. Det öppnar även upp för framtida samarbeten mellan skolorna. Att få se hur kortare kurser genomförs är också en möjlighet för oss själva att kunna hålla liknande kurser i framtiden.

Leen menar att resan till Minnesota ger möjlighet att vidga perspektivrt på hur en framtid som yrkesvävare kan se ut. Jag ser fram emot att träffa amerikanska vävare och knyta kontakter, men också att besöka textilsamlingen på the American Swedish Institute och lära mig mer om svenska invandrare och deras inflytande på amerikansk vävning. Oskar ser fram emot att binda med andra hantverkare som har intresse för slöjd och kanske upptäcka tekniker som är mindre vanliga i Sverige idag. Resan till USA ger mig möjligheten att göra båda. Det ska också bli kul att lära sig mer om hur de lär ut hantverkande där och hur det skiljer sig från Sätergläntan.

Till våren kommer fyra studerande från North House att besöka Sätergläntan. Följ deras resa på Instagram #satergläntan. Andra inlägg från Sätergläntans utbildningar #satrglantan-tra, #saterglantan-vav, #saterglantan-somnad och #saterglantan-smide.

Monika Jönsson, verksamhetschef och rektor